Usability test interface catalogus

Voor een universiteitsbibliotheek is de catalogus een van de belangrijkste interfaces. De UU gebruikt hiervoor WebOPAC. De interface hiervan was zo verbouwd dat de gebruiksvriendelijkheid in het geding kwam. Samengevat: ellenlange pulldown-menu’s zoals die hieronder, Babylonische spraakverwarring over de gebruikte termen en onbegrijpelijke zoekresultaten. 

Tijd voor verbetering. Daarvoor heb ik een gebruiksvriendelijkheidstest volgens de hardop-denk-methode uitgevoerd met het programma Camtasia. De resultaten van de knelpunten heb ik gemonteerd in diverse filmpjes en getoond aan de betrokkenen.

Een pulldownmenu uit de oude interface: teveel opties en onbegrijpelijke terminologieDit filmpje (exe-bestand van 19 MB, klik op uitvoeren) ging bijvoorbeeld over het verschil tussen bladeren en zoeken, iets waar veel bezoekers weinig van begrepen. Doordat je in de video bezoekers ziet struikelen en hoort formuleren wat ze denken, vielen veel mensen de schellen van de ogen. Het argument: “dan doen ze maar een beetje hun best om het te begrijpen”, gaat snel van tafel als je meerdere zesdejaars de mist in ziet gaan. 

De bevindingen heb ik gedocumenteerd en gepresenteerd, waarna de interface van de catalogus is aangepast. Deze is overigens onveranderd nog steeds in gebruik.

Comments are closed.